
Important Information about Medical Care if you have a Work-Related Injury or 
Illness Initial Written Employee Notification re: Medical Provider Network (Title 
8, California Code of Regulations, Section 9767.12)
California law requires your employer to provide and pay for medical treatment 
if you are injured at work. Your employer has chosen to provide this medical 
care by using a Workers’ Compensation physician network called a Medical 
Provider Network (MPN). This MPN is administered by CompWest Insurance 
Company. Your employers’ workers’ compensation carrier is CompWest 
Insurance Company. This notification tells you what you need to know about 
the MPN program and describes your rights in choosing medical care for 
work-related injuries and illnesses.
What is a MPN?
A Medical Provider Network (MPN) is a group of health care providers (phy-
sicians and other medical providers) used by your employer to treat workers 
injured on the job. Each MPN must include a mix of doctors specializing in 
work-related injuries and doctors with expertise in general areas of medicine. 
MPNs must allow employees to have a choice of provider(s).
CompWest Select MPN
CompWest Insurance Company provides access to medical treatment through 
CompWest Select MPN. CompWest Select MPN accesses medical treatment 
through selected Anthem Blue Cross Prudent Buyer PPO (“Blue Cross of 
California”) providers and the Kaiser-On-the-Job Provider Network.  
MPN ID#: 0079

How do I find out which doctors are in my MPN?
The MPN contact listed in this notification will be able to answer your questions 
about the MPN and will help you obtain a regional list of all MPN doctors in 
your area. At minimum, the regional listing must include a list of all MPN pro-
viders within 15 miles of your workplace and/or residence or a list of all MPN 
providers within the county where you live and/or work. You may choose which 
list you wish to receive. You also have the right to a complete listing of all of the 
MPN providers upon request.
You can get the list of MPN providers by calling the MPN contact or by going to 
our website at: https://www.compwestinsurance.com/ph/file-a-claim/medical-
provider-search/
Provider Directories:  
On-line Directories – if you have internet access, you can access the roster of 
all treating physicians in the MPN by going to the website https://www.viiad.
com/anthemcompass/KBCOMPWES000.

MPN Medical Access Assistants available (English and Spanish) 
Mon - Sat, 7am - 8pm providing assistance with access to medical 
care under the MPN.
Phone: 855-279-2163
Fax: 855-273-6838
Email: compwestmaa@cvty.us.com

Medical Access Assistant(s)
The assistance includes but is not limited to contacting provider offices during 
regular business hours to find available MPN physicians of your choice, and 
scheduling and confirming physician medical appointments. Assistance is 
available in English and Spanish. 
At least one MPN medical access assistant is available to respond at all 
required times, with the ability for callers to leave a voice message. Medical 
access assistants will respond to calls, faxes or messages by the next day, 
excluding Sundays and holidays. MAAs work in coordination with the MPN 
Contact and the claims adjuster(s) to ensure timely and appropriate medical 
treatment is available to you. You may contact the Medical Access Assistant at 
(855) 279-2163, email at compwestmaa@cvty.us.com, and fax (855) 
273-6838.
What happens if I get injured at work?
In case of an emergency, you should call 911 or go to the closest emergency 
room.  Once your condition is stable, contact your employer, the claims admin-
istrator, or Medical Access Assistant for assistance in locating an MPN provider 
for continued care.

If you are injured at work, notify your employer as soon as possible. Your em-
ployer will provide you with a (DWC-1) claim form. Your employer is required to 
authorize medical treatment within one working day of your filing of a com-
pleted claim form (DWC-1).  When you notify your employer that you have had 
a work-related injury, your employer or insurer will make an initial appointment 
with a doctor in the MPN.
How do I choose a provider?
After the first medical visit, you may continue to be treated by this doctor, or 
you may choose another doctor from the MPN. You may continue to choose 
doctors within the MPN for all of your medical care for this injury. If appropriate, 
you may choose a specialist or ask your treating doctor for a referral to a 
specialist. If you need help in choosing a doctor you may call the MPN Contact 
listed above.
If you have trouble getting an appointment with a provider within the MPN 
contact the Medical Access Assistant as soon as you are able and they can 
assist you.
If you select a new physician, immediately contact your claims examiner and 
provide him or her with the name, address and phone number of the physician 
you have selected. 
If a chiropractor is selected as a treating physician, the chiropractor may act as 
a treating physician only until the 24-visit cap is met unless otherwise 
authorized by the employer or insurer, after which the covered employee must 
select another treating physician in the MPN who is not a chiropractor, and if 
the employee fails to do so, then the insurer or employer may assign another 
treating physician who is not a chiropractor.
Can I change providers?
Yes. You can change providers within the MPN for any reason, but the provid-
ers you choose should be appropriate to treat your injury.
Subsequent Care: 
All medical non-emergencies, which require ongoing treatment, in-depth 
medical testing or a rehabilitation program, must be authorized by your claims 
examiner and based upon medically evidenced based treatment guidelines 
(California Labor Code §5307.27, and as set forth in title 8, California Code of 
Regulations, section 9792.20 et seq.).  Access to subsequent care, including 
specialist services, shall be available within no more than twenty (20) business 

days of a covered employee’s reasonable requests for an appointment through 
an MPN Medical Access Assistant. If an MPN Medical Access Assistant is 
unable within ten business days to schedule an initial medical appointment 
that will occur within twenty (20) business days of an employee’s request, then 
CompWest Insurance Company shall permit the employee to obtain necessary 
treatment with an appropriate specialist outside of the MPN. The MPN 
physician, who is the primary treating physician, will continue to direct all of the 
covered injured employee’s medical treatment needs.
If ancillary services are not available within a reasonable time or a reasonable 
geographic area to a covered employee, then the employee may obtain nec-
essary ancillary services outside of the MPN within a reasonable geographic 
area.
What standards does the MPN have to meet?
The MPN has providers for the entire state of California. The MPN must give 
you a regional list of providers that includes at least three physicians in each 
specialty commonly used to treat work injuries/illnesses in your industry. The 
standard for access is primary treating physicians within 15 miles or 30 min-
utes and specialists within 30 miles or 60 minutes of where you work or live. If 
you live in a rural area or an area where there is a health care shortage, there 
may be a different standard.
After you have notified your employer of your injury, the MPN must provide 
initial treatment within 3 business days. If treatment with a specialist has been 
authorized, the appointment must be provided to you within 20 business 
days of your request.  If you have trouble getting an appointment, contact the 
Medical Access Assistant .
What if there are no MPN providers where I am located?
If you are a current employee living in a rural area or temporarily working or 
living outside the MPN service area, or you are a former employee permanent-
ly living outside the MPN service area,the MPN or your treating doctor will give 
you a list of at least three physicians who can treat you. The MPN may also 
allow you to choose your own doctor outside of the MPN network. Contact the 
Medical Access Assistant  for assistance in finding a physician or for additional 
information.
When an employee has a work-related non-emergency injury or illness 
outside of the service area, the employee should notify the employer and 
seek treatment at the closest occupational health or primary care clinic to the 
patient. In the event of an emergency or if urgent care is needed, the employee 
should seek medical attention from the nearest hospital or urgent care center. 
If feasible, the employee or a personal representative should report his/her 
injury/illness within 24 hours of receiving treatment.   
Once the injured/ill employee returns to the service area, medical care will be 
transferred to a provider within the MPN.   
In addition to the physicians within the MPN, the employee may change 
physicians among the referred physicians and may obtain a second and third 
opinion from the referred physicians. Referred physicians will be located within 
the access standards described in this notice.  The MPN does not prevent a 
covered employee outside the MPN geographic service area from choosing a 
provider for non-emergency medical care.
What if I need a specialist not in the MPN?
If you need to see a type of specialist that is not available in the MPN, you 
have the right to see a specialist outside of the MPN.
Once you have identified the appropriate specialist outside of the network, 
schedule an appointment and notify your primary treating physician and claims 
examiner of the appointment date and time. Your MPN physician, who is your 
primary treating physician, will continue to direct all of your medical treatment 
needs.
What if I disagree with my doctor about medical treatment?
If you disagree with either the diagnosis or treatment prescribed by your 
doctor, you may choose another doctor within the MPN. If you disagree with 
either the prescribed by your doctor, you may ask for a second opinion from 
another doctor within the MPN. If you want a second opinion, you must contact 
your Claims Examiner and tell them you want a second opinion. Your Claims 
Examiner should give you at least a regional MPN provider list from which 
you can choose a second opinion doctor. To get a second opinion, you must 
choose a doctor from the MPN list and make an appointment within 60 days. 
You must tell your Claims Examiner of your appointment date, and your Claims 
Examiner will send the doctor a copy of your medical records. You can request 
a copy of your medical records that will be sent to the doctor.
If you do not make an appointment within 60 days of receiving the regional pro-
vider list, you will not be allowed to have a second or third opinion with regard 
to this disputed diagnosis or treatment of this treating physician.
If the second opinion doctor feels that your injury is outside of the type of injury 
he or she normally treats, the doctor’s office will notify your employer or insurer 
and you. You will get another list of MPN doctors or specialists so you can 
make another selection.
If you disagree with the second opinion, you may ask for a third opinion. If you 
request a third opinion, you will go through the same process you went through 
for the second opinion.
Remember that if you do not make an appointment within 60 days of obtaining 
another MPN provider list, then you will not be allowed to have a third opinion 
with regard to this disputed diagnosis or treatment of this treating physician.
If you disagree with the third opinion doctor, you may ask for an MPN 
Independent Medical Review (IMR). Your employer or MPN contact person 
will give you information on requesting an MPN Independent Medical Review 
and a form at the time you request a third opinion. If the MPN does not contain 
a physician who can provide the treatment recommended by the Second or 
Third Opinion physician, the employee may choose a physician outside the 
MPN within a reasonable geographic area. The covered employee may obtain 
the recommended treatment by changing physicians to the second opinion 
physician, third opinion physician, or other MPN physician
What if I am already being treated for a work-related injury before the 
MPN begins?
Your employer or insurer has a “Transfer of Care” policy which will determine 
if you can continue being temporarily treated for an existing work-related injury 
by a physician outside of the MPN before your care is transferred into the 
MPN.
If you have properly pre-designated a primary treating physician, you cannot 
be transferred into the MPN. (If you have questions about pre-designation, ask 
your supervisor). If your current doctor is not or does not become a member of 
the MPN, then you may be required to see a MPN physician.

Medical Provider Network
If your employer decides to transfer you into the MPN, you and your primary 
treating physician must receive a letter notifying you of the transfer.
If you meet certain conditions, you may qualify to continue treating with a non-
MPN physician for up to a year before you are transferred into the MPN. The 
qualifying conditions to postpone the transfer of your care into the MPN are in 
the box below.
Can I Continue Being Treated By My Doctor?
You may qualify for continuing treatment with your non-MPN provider (through 
transfer of care or continuity of care) for up to a year if your injury or illness 
meets any of the following conditions:
(Acute) An acute condition is a medical condition that involves a sudden onset 
of symptoms due to an illness, injury, or other medical problem that requires 
prompt medical attention and that has a duration of less than ninety days. The 
treatment for your injury or illness will be completed in less than 90 days;
(Serious or chronic) Your injury or illness is one that is serious and continues 
for at least 90 days without full cure or worsens and requires ongoing treat-
ment. You may be allowed to be treated by your current treating doctor for up 
to one year, until a safe transfer of care can be made. Completion of treatment 
shall be provided for a period of time necessary to complete a course of 
treatment and to arrange for a safe transfer to another provider, as determined 
by the insurer or employer in consultation with the injured employee and termi-
nated provider and consistent with good professional practice. Completion of 
treatment shall not exceed 12 months from the contract termination date.
(Terminal) You have an incurable illness or irreversible condition that is likely to 
cause death within one year or less. Completion of treatment shall be provided 
for the duration of a terminal illness.
(Pending Surgery) You already have a surgery or other procedure that has 
been authorized by your employer or insurer that will occur within 180 days of 
the MPN effective date, or the termination of contract date between the MPN 
and your doctor.
You can disagree with your employer’s decision to transfer your care into the 
MPN. If you don’t want to be transferred into the MPN, ask your primary treating 
physician for a medical report on whether you have one of the four conditions 
stated above to qualify for a postponement of your transfer into the MPN.
Your primary treating physician has 20 days from the date of your request to 
give you a copy of his/her report on your condition. If your primary treating 
physician does not give you the report within 20 days of your request, the 
employer can transfer your care into the MPN and you will be required to use 
a MPN physician.
You will need to give a copy of the report to your employer if you wish to 
postpone the transfer of your care. If you or your employer disagrees with your 
doctor’s report on your condition, you or your employer can dispute it. See 
the complete transfer of care policy for more details on the dispute resolution 
process.
For a copy of the entire transfer of care policy in English and Spanish, ask your 
MPN contact.
What if I am being treated by a MPN doctor who decides to leave the 
MPN?
Your employer or insurer has a written “Continuity of Care” policy that will 
determine whether you can temporarily continue treatment for an existing work 
injury with your doctor if your doctor is no longer participating in the MPN.
If your employer decides that you do not qualify to continue your care with the 
non-MPN provider, you and your primary treating physician must receive a 
letter of notification.
If you meet certain conditions, you may qualify to continue treating with this 
doctor for up to a year before you must switch to MPN physicians.  These 
conditions are set forth in the “Can I Continue Being Treated by My Doctor?” 
box above.
You can disagree with your employer’s decision to deny you Continuity of Care 
with the terminated MPN provider. If you want to continue treating with the 
terminated doctor, ask your primary treating physician for a medical report on 
whether you have one of the four conditions stated in the box above to see if 
you qualify to continue treating with your current doctor temporarily.
Your primary treating physician has 20 days from the date of your request to 
give you a copy of his/her medical report on your condition. If your primary 
treating physician does not give you the report within 20 days of your request, 
the employer can transfer your care into the MPN and you will be required to 
use a MPN physician.
You will need to give a copy of the report to your employer if you wish to post-
pone the transfer of your care into the MPN. If you or your employer disagrees 
with your doctor’s report on your condition, you or your employer can dispute 
it. See the complete Continuity of Care policy for more details on the dispute 
resolution process.
For a copy of the entire transfer of care policy in English and Spanish, ask your 
MPN contact.
What if I have questions or need help?
MPN Contact:  You may always contact the MPN Contact in English and 
Spanish, to answer questions about the use of MPNs or to submit a formal 
MPN complaint by mail. •If you need an explanation about your medical 
treatment for your work-related injury or illness you can contact your claims 
examiner if one has been assigned to your case.

Name: Michelle Mears
Title: Claims Manager
Address: P.O. Box 40790, Lansing, MI 48901-7990
Telephone: 1-888-COMPWEST (1-888-266-7937)
Email: Michelle.Mears@compwestinsurance.com 

Division of Workers’ Compensation (DWC): If you have any questions 
regarding your rights and responsibilities under the California workers’ 
compensation law, you can call the DWC’s Information and Assistance (I&A) 
Unit at 1-800-736-7401 for recorded message, or access its webpage https://
www.dir.ca.gov/dwc/IandA.html [dir.ca.gov] for the contact information of your 
nearest local I&A office for assistance. You can also go to DWC’s website at 
www.dir.ca.gov/dwc and click on “Medical provider networks” for more 
information about MPNs.
MPN Independent Medical Review: If you have questions about the MPN 
Independent Medical Review process contact the Division of Workers’ Com-
pensation’s Medical Unit at (510) 286-3700 or (800) 794-6900 or by mail P.O. 
Box 71010, Oakland, CA 94612
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